Linecké sušenky

Linecké sušenky

Cukroví. Opravdu miluju jen dva druhy, a to vanilkové rohlíčky a linecké. Přiznám se, že se u lineckého cukroví vůbec nezatěžuju počítáním párů na slepování a nejvíc si pochutnám buď na samotných sušenkách, anebo si uvařím čaj, ze spíže vyndám sklenici domácí marmelády a na každou sušenku si udělám malý džemový puntík! Hezký advent!

Doba přípravy: 20 minut + 24 hodin chlazení + 8 minut pečení

280 g vychlazeného másla
4 žloutky
140 g prosátého moučkového cukru
2 lžíce domácího vanilkového cukru
jemně nastrouhaná kůra ze dvou citronů
420 g hladké mouky
1 lžička kypřicího prášku
špetka soli

1. Nejdřív si nakrájím máslo na kostky a nasypu je do mixovací mísy. Přidám žloutky a pomalu začnu mixovat. Když je směs hezky spojená, po lžících přidávám moučkový cukr, vanilkový cukr a citronovou kůru.

2. Než se směs došlehá, prosiju si hladkou mouku s práškem do pečiva a nakonec přidám špetku soli. Když je máslová směs krásně žlutá a krémová, začnu po lžících přisypávat tu moučnou. To je velmi důležité, protože když se mouka pozvolna zašlehává do těsta, je pak hezky jemné a vláčné.

3. Hotové těsto zabalím do fólie a nechám odpočinout v lednici. Ideálně na 24 hodin, ale když to jinak nejde, postačí i hodina.

4. Předehřeju si troubu na 170 °C, připravím si plechy a vyložím je pečicím papírem. Vychlazené těsto vyndám z lednice, kousek odkrojím a zbytek uložím do lednice, aby zůstalo hezky pevné. Těsto si vyválím na lehce pomoučeném válu do tenka a vykrájím z něj sušenky, které pak kladu na připravený plech. Když mám plech plný, vložím ho do vyhřáté trouby a peču zhruba 8 minut. Sušenky jsou hotové, když mají lehce zlaté okraje.

Tip:
Během válení těsta si snažte práci neusnadňovat přidáváním mouky, protože ta pak ubírá na křehkosti

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *